Urapolkuja

Jenni: “Henkilöstöravintola on ravintolamaailman erikoisjoukot”

Jenni Sundqvistille työ Antell Ainossa tasapainottaa elämää

Ravintola-alalla ihmiset tekevät työpaikan. Hyvien tyyppien kanssa syntyy toimiva tiimihenki, ja työpäivät kulkevat kuin siivillä. Hyvässä työpaikassa huomioidaan työntekijän tarpeet.

Kova työ auttoi saavuttamaan uratoiveet 

Visio kokiksi kouluttautumisesta alkoi kypsyä, kun Jenni Sundqvist vietti lukion jälkeistä välivuottaan ja teki töitä siivoojana kotiseudullaan Karjaalla. Siivoojan työssä hänellä oli aikaa miettiä, mitä haluaisi isona tehdä.

Karjaalta ei suomenkieliselle Jennille tuohon aikaan löytynyt alan koulupaikkaa, joten katse suuntautui pääkaupunkiseudulle Helsinkiin.

Vuonna 2007 Jenni pääsi sisään Helsingin palvelualojen oppilaitokseen Helpaan ja opiskeli intensiivisesti kokonaisuudessaan kaksi vuotta. Hän asui Karjaalla ja kävi päivittäin koulua Helsingissä. Koko kahden vuoden ajan Jennin päivät alkoivat aamuviideltä ja päättyivät iltakymmeneen. Iltatyöt siivoojana mahdollistivat itsenäisen elämän.

Kymmenen vuotta hotelliravintolassa kouli alan ammattilaiseksi

Jennin työura alkoi Karjaalla paikallisessa pienessä hotellissa. Siellä hänelle tuli tutuksi suositun lounaan tarjoaminen sadoille ihmisille päivittäin ja ilta-aikaan ravintolan a lá carte -lista.

– Huomasin nopeasti töiden alettua, että olen hyvä siinä. Kolmen vuoden jälkeen muutin Turkuun ja lopulta päädyin olemaan kymmenen vuotta saman hotellin keittiössä töissä. Menin sinne extraksi ja pelasin niin sanotusti koko homman läpi. Lähtiessäni olin keittiöpäällikkö.

Jennin  uralla työkaverit ovat olleet raskainakin aikoina työn kantava voima.

– Kyllä ravintola-alalla ihmiset tekevät työpaikan. Hyvien tyyppien kanssa syntyy toimiva tiimihenki. Töihin on syntynyt ikään kuin toinen hullunkurinen perhe.

Tiedän pääseväni hakemaan lapseni tarhasta aina sovittuun aikaan.

Lapsen syntymisen jälkeen Jenni alkoi pikkuhiljaa huomata vuorotyön huonot puolet. Aikaa perheen kanssa jäi vähemmän. Lisäksi esihenkilön asemassa hän oli osittain kotonakin töissä, kun puhelin saattoi soida milloin vain.

Ennen pitkää Jenni huomasi kaipaavansa selkeämpää eroa työssä olemisen ja äitinä olemisen välille.

Uuden työn hakeminen oli jännittävää, mutta toisaalta innostavaa

Vaikka koronapandemia rokotti ravintola-alaa taloudellisesti ja aiheutti alalle työvoima pulaa, pystyi Jenni näkemään tilanteessa jotain positiivistakin: työmarkkinat olivat täynnä mahdollisuuksia työpaikan vaihtoa harkitsevalle.

– En ollut paljoakaan kuullut Antellista aikaisemmin, mutta päädyin perehtymään yritykseen netin kautta.

Jenni huomasi sosiaalisessa mediassa Antellin rekrytointi-ilmoituksen, johon hän päätti tarttua välittömästi. Haastattelussa hän muistaa ajatelleensa, että voisi hyvin nähdä itsensä töissä Antell Ainossa. Antellin vastuullisarvot resonoivat Jennin oman arvomaailman kanssa.

– Olin todella iloinen, että minut valittiin paikkaan. Sain osakseni myös ihmettelyä, että miksi vaihdan roolistani esihenkilönä niin sanotusti rividuunariksi. Yksinkertaisesti nautin paljon ruoan laittamisesta! Nyt myös tiedän pääseväni hakemaan lapseni tarhasta aina sovittuun aikaan.

Ravintolamaailman erikoisjoukoissa on helppo viihtyä

Kokeneelle kokille Antell Ainossa työskentely on ollut silmiä avaava kokemus. Jenni korostaa, kuinka hyvin siellä osataan tehdä tiiminä töitä. Hommia jaetaan muiden kanssa ja työ ei ole liian kuormittavaa.

– On ihanaa, kun ihmiset ovat samalla aaltopituudella. Olemme nauraneet, että henkilöstöravintola on ravintolamaailman erikoisjoukot. Laitteet ovat isoja ja ihmismäärät valtavia, mutta kaikesta selvitään.

Antellilla Jenni on päässyt tekemään juuri sitä missä on hyvä, mutta lisäksi saanut mahdollisuuden oppia paljon uuttakin. Hän oli mukana toteuttamassa Antell Ainon ilmastolounaspilottia.

– Olemme joutsenmerkillä varustettu lounasravintola, joka jo itsessään lisää vastuullisten valintojen määrää. Saimme paljon positiivista palautetta, kuinka iloiseksi asiakkaat tulivat maistuvasta ja vastuullisesti tuotetusta ruoasta.