Antell on tarjonnut Live-säätiön kautta kymmenille työssäoppijoille harjoittelupaikan monipuolisiin lounasravintolan työtehtäviin.
Antell on ottanut Live-säätiön Suomen inhimillisimmät työpaikat -haasteen vastaan. Haasteen myötä Antell sitoutuu vahvistamaan työyhteisönsä monimuotoisuutta ja sen toteutumista arjessa.
Suomen inhimillisimmät työpaikat -haasteen avulla Live-säätiö ja sen yhteistyökumppanit edistävät työelämän monimuotoisuutta esimerkiksi täsmätyökykyisiä työllistämällä. Täsmätyökykyiset voivat olla muun muassa kehitysvammaisia, pitkäaikaissairaita, elämänkriisistä toipuvia ja erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä. Periaatteessa kuka tahansa voi siis olla jossain vaiheessa elämäänsä täsmätyökykyinen.
Live tarjoaa yksilöasiakkailleen ammatillista erityisopetusta, kuntoutus-, työllisyys- ja valmennuspalveluita, joiden tavoitteena on edistää työllistymistä, työssä pysymistä ja työssä jaksamista. Vuositasolla Live tukee tuhansia asiakkaita löytämään paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa.
“Olemme tehneet Live-säätiön kanssa yhteistyötä jo useiden vuosikymmenten ajan. Viime vuosina olemme tarjonneet kymmenille työssäoppijoille harjoittelupaikan Live-säätiön kautta, ja tämän haasteen myötä tähtäämme siihen, että määrä kasvaa entisestään. Meille on tärkeää aidosti monimuotoinen työyhteisö, jossa jokainen pääsee hyödyntämään omaa osaamistaan ja potentiaaliaan parhaalla mahdollisella tavalla. Antellilla ammattiopisto Livestä tulevia työssäoppijoita työskentelee ravintoloissamme sekä salin että keittiön puolella erilaisissa tehtävissä kunkin ammattitaidon ja kykyjen mukaan”, sanoo Antellin henkilöstö- ja työhyvinvointijohtaja Minna Kallio-Valkama.
Niin suomalaisissa yrityksissä kuin valtion tasolla on puhuttu viime vuosina paljon koko ajan vaikeammaksi muuttuvasta osaajapulasta ja työllisyyden parantamisen haasteista. Avoimia työpaikkoja on paljon, mutta tekijöitä ei tunnu löytyvän. Yhtenä ratkaisuna tähän Live-säätiö kannustaa yrityksiä palkkaamaan esimerkiksi juuri täsmätyökykyisiä. Kysymys on myös yhdenvertaisuudesta. Jokaisella on oltava oikeus kokea osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa taustoistaan riippumatta. Työelämä on yksi merkittävä tekijä osallisuuden kokemuksen kasvattamisessa.
“Työelämän monimuotoisuus on Suomessa ottanut vasta ensimmäisiä askeleitaan. Töitä oletetaan tehtävän joko kokoaikaisesti tai ei ollenkaan – erilaiset välimuodot puuttuvat lähes täysin. Välimuotoja tarvitaan lisää, jotta kaikki halukkaat saadaan onnistuneesti työelämään. Suomessa on tällä hetkellä noin 65 000 täsmätyökykyistä – usein omasta halukkuudestaan huolimatta”, kertoo Live-säätiön asiakkuuspäällikkö Annika Lipponen.
Työelämän monimuotoisuuden edistäminen koetaan tällä hetkellä haastavaksi, sillä yritykset eivät tiedä, mitä yksilöllistä tukea tarvitsevien työntekijöiden palkkaaminen tarkoittaa tai edellyttää yrityksiltä. Live-säätiö tukee toiminnallaan sekä työllistyjiä että työnantajia, mikä on myös Suomen inhimillisimmät työpaikat -haasteen keskiössä.
“Ajattelemme, että inhimillisempi työelämä on mahdollista saavuttaa monin eri keinoin. Kannustamme kaikkia yrityksiä löytämään omia tapoja edistää monimuotoisempaa työelämää”, Kallio-Valkama päättää.
Minna Kallio-Valkama
Henkilöstö- ja työhyvinvointijohtaja, Antell
020 770 2017
minna.kallio-valkama@antell.fi
Annika Lipponen
Asiakkuuspäällikkö, Live-säätiö
050 557 1495
annika.lipponen@inlive.fi
Antell
Suomen maukkain lounas- ja henkilöstöravintolayritys Antell tarjoaa herkullisia makunautintoja noin 60:ssä ravintolassa ympäri maan. Tarinamme alkoi Oulussa jo 1880. Osaamisemme ytimessä on monipuolinen, hyvää tekevä ja herkullinen ruoka. Haluamme olla mukana rakentamassa ja tukemassa asiakkaidemme hyvinvointia. Perheyrityksemme palveluksessa työskentelee noin 300 osaavaa ammattilaista. Kehitämme ravintola-alaa hyödyntämällä antellilaisten rautaisen ammattitaidon tukena uusimpia teknologioita, kuten tekoälyä. Lisätietoja: www.antell.fi.