Päivittäisillä ruokavalinnoillamme on suuri vaikutus ilmastotaakkaan. Hiililounas-hankkeessa tuotetaan tietopohjaa kotimaisten kasviproteiinilähteiden hiilijalanjäljistä ja hyödynnetään tätä tietoa ilmastoystävällisemmän lounasruokailumallin kehittämiseen. Kaksivuotisen hankkeen takana ovat Turun yliopisto ja Luonnonvarakeskus (Luke), lisäksi mukana on edustajia tuotantoketjun eri vaiheista.
Ruokatuotanto on yksi suurimpia hiilijalanjälkeemme vaikuttavia asioita. Ravintomme ilmastotaakkaan vaikuttavat pelkän valmistusprosessin lisäksi myös koko ketjussa syntyvät päästöt – alkutuotannossa, kuljetuksessa ja raaka-aineiden käsittelyssä sekä tarjoilussa.
Tietoa ruokatuotantoketjun kokonaisvaltaisen kehittämisen tueksi
Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) Hiililounas-hanke synnyttää tietopohjaa paikallisten kasviproteiinilähteiden hiilijalanjäljistä. Tähän pohjautuen hankkeessa kehitetään ilmastovaikutuksiltaan pienempää lounasruokailumallia. Hankkeen avulla halutaan lisätä myös alkutuottajien, jalostavien yritysten ja ravintoloiden ymmärrystä hiilijalanjäljen syntymiseen vaikuttavista asioista. Samalla autetaan yrityksiä löytämään keinoja hyödyntää saatavilla olevaa hiilijalanjälkitietoutta oman toimintansa kehittämiseen entistä ympäristöystävällisemmäksi, ruokatuotantoketjun joka vaiheessa.
“Antellin ravintoloiden omaa reseptiikkaa kehitetään jatkuvasti. Meillä tarjoiltavan ruoan ympäristökuormituksen vähentäminen on raaka-aineiden, valmistustapojen ja toimintatapojen kokonaisvaltaisen muokkaamisen yhteispeliä. Olemme innoissamme päästessämme kehittämään nimenomaan käytännön ratkaisuja ympäristöä vähemmän kuormittavaan ravintolatoimintaan yhdessä muiden toimijoiden kanssa”, toteaa Antellin kehityspäällikkö Karoliina Hannula.
Hanke on käynnistynyt vuonna 2022 ja sen ensimmäinen vaihe keskittyy paikallisten kasviproteiinilähteiden hiilijalanjäljen selvittämiseen. Antell on mukana hankkeen seuraavassa vaiheessa, jossa rakennetaan yhdessä tähän tietoon perustuen ilmastovaikutuksiltaan kestäviä lounasruokailukokonaisuuksia.
Lisätietoja
Karoliina Hannula, kehityspäällikkö, Antell
p. 020 770 2072
Katso myös:
- Turun yliopiston tiedote: Hiililounas-hankkeessa kehitetään ilmastoystävällisiä lounasruokamalleja
- Luonnonvarakeskuksen tiedote: Projektit: Hiililounas